11 Haziran 2012 Pazartesi

Havuç ve Diyabet İlişkisi


Merhaba sevgili Lida Dai Dai Hua kullanıcıları. Daha önceki yazılarımdan birinde sizlerle havuçun sağlığımızın için önemini anlatan bir yazı paylaşmıştım. Bugün havucun bir başka özelliğine değinmek istiyorum.
Havucun bir kısmını çiğ halde tüketerek B ve C vitaminlerinden, bir kısmını da pişirerek A vitamini yönünden zengin beslenebilirsiniz. Sadece havuç değil tüm A, B ve C vitaminleri yönünden zengin olan gıda maddeleri daha doğrusu sebzeler için de durum aynı.
Ancak Diyabetli olan bireyler içinse durum çok farklı. Her ne kadar pişmiş havuçta, etkinliği artan beta karoten ve A vitamini bulunsa da ve bu maddeler kan şekerini düşüren etkide bulunsa da, bu yararlı etkinin önüne geçen ve diyabet’li hastayı tehdit eden pişmiş havuçta önemli bir sakınca söz konusudur. Yüksek Glisemik İndeks’e sahip olması. Dünyada bağırsaklardan en fazla emilen ve kan şekerini en fazla artıran madde şekerin en küçük yapı birimi olan Glukoz’dur. 100 gram glukoz alındığında tamamı bağırsaklardan emilerek kana karışır ve kan şekerini %100 oranında artırır. Dolayısı ile bu maddenin Glisemik indeks’i artırıcı etkisi yani kan şekerini artırıcı etkisi ’100′ olarak kabul edilir. Tüm diğer gıda maddelerinin bağırsaktan emilerek kana karışması ve kan şekerini artırıcı etkisi de 100 ile orantılanarak yani glukoz glisemik indeks’i ile karşılaştırılarak belirlenir. Diyabet hastalarının Lida kullanması hakkındaki bilgileri sitemizin önceki yazılarında detaylı olarak anlatmıştım. Eski gönderilere göz atıp Lida yorumları ‘nı da okumanız sizler için faydalı olabilir.
Havucun pişirilmesi ile içinde kan şekerini bağlayan ve emilimine neden olan lifler iyice yumuşar ve kırılır. Diğer ifade ile parçalanır. Dolayısı ile çiğ havuçta kan şekerini bağlayarak bağırsaklardan emilip kana karışmasına engel olan lifli yapı mevcutken, tersine ısıl işlem gören havuçta pişirmenin etkisi ile aynı lifler parçalanır ve şekeri bağlayıcı etkisini kaybeder. Bu nedenledir ki pişmiş havuçtaki şeker çok kolay kana karışarak kan şekerini yükseltir.

0 yorum:

Yorum Gönder