11 Haziran 2012 Pazartesi

Koroner Anjiyografi ve Lida

Kalp ve damar hastalıklarının çoğunun tespitinde koroner anjiyografi yöntemi uygulanır. Fazla kilolu oldukları için kalp ve damar hastalığı taşıyabileceğini düşünen Lida yosun hapı kullanıcılarına bu yöntemin ne olduğunu, nasıl yapıldığını anlatmanın iyi olacağını düşündüm. İşte başlıyoruz.
Koroner anjiyografi şüphesiz koroner rahatsızlıkları değerlendirmedeki en hassas ve en belirgin yöntemdir. Bu yöntem kadavralar değil, yaşayan insanlar üzerinde uygulanır. Bu güçlü teknolojide aort ve kalbe giden damarlar içine özel bir boya enjekte edilen bir kateter kullanılır. Kalbin ve ilgili kan damarlarının röntgeni çekilerek kardiyologların herhangi bir damar sertliğinin yerini ve boyunu değerlendirmesi sağlanır.
Anjiyografik çalışmalar iki türe ayrılır. İlk türde özel bir popülasyonun kesiti tek bir seferde değerlendirilir. Vücut yağı ve vücut ağırlığı ölçümleri obezite derecesini değerlendirirken, anjiyogram ölçümleri damar sertliğinin uzunluğunu ölçer ve obezite ile kalp rahatsızlıkları arasında bağlantı olup olmadığını istatistiksel olarak inceler. Davranışsal ve biyokimyasal diğer risk faktörleri de damar sertliği ile olası bağlantıları için incelenip değerlendirilmektedir, ikinci tür çalışmada anjiyogramlar bir kez değil birkaç ay ya da yıl aralığında iki ya da daha fazla kez tekrarlanır ve aynı zamanda farklı ölçüm ve analizler de yapılır. Hastalıkta herhangi bir ilerleme söz konusu ise bunun izlenmesi ve olası bağlantıların bu ilerlemeye katkısı değerlendirilebilir.
Her iki tür çalışma da aynı sonuçları temin eder. Anjiyografik analizler sigara kullanımı, yüksek tansiyon, kandaki yağ oranında artış, şeker gibi diğer risk faktörlerinin damar sertliği ile ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ancak 1976 ile 2000 yılları arasında yapılan anjiyografilerin yarısından fazlası obezite ile damar sertliği ya da hastalığın ilerlemesi arasında basında duyduğumuz kadar büyük bir bağlantı bulunmadığını göstermektedir. Obezite Lida yosun kapsülü kullanılmadığı zamanlarda vücutta bir takım rahatsızlıkların tetikleyicisi olabilmektedir. Lida kullanımı aşırı kilolu insanların zayıflamasını ve zayıf kalmasını sağlayarak onları fazla kiloların neden olabileceği hastalık riskinden de korur.

0 yorum:

Yorum Gönder