9 Haziran 2012 Cumartesi

Lida Kullanırken Daha Az Alkol Alın


Belki hatırlarsınız, dede ve büyükannelerimiz şarabı içerlerse tedavi için içerlerdi. Bir kenarda yüksek alkollü İspanyol şarabı ve tatlı likörler yaşlı ziyaretçileri canlandırmak için bulunurdu. Ama şarabı içerde veya dışarıda alışkanlıktan içmezlerdi. Ama bugün çoğumuz içiyor. Zayıflamaya çalışırken bunu yapmak ise çok mantıksız bir yaklaşım. Özellikle de zayıflamak için Lida yosun hapı gibi bir gıda takviyesi kullanıyorsak. Kırklarındakiler evde düşkünlük gösterirken, yirmilerindekiler dışarıda yuvarlanana kadar kafayı çekerek işin alayında. Tıbbi yönden zararları bir yana, bu kilo yönetimi açısından destansı bir facia.
Şu an şişeye sonsuza kadar değil belki ama sadece pazartesiden perşembeye kadar veda etmenin zamanıdır. Geceleri ucuz şarap şişesine patlayacağınıza, basit bir omlet, bir tutam yeşil su teresi ve bir bardak şarap için eve gelin. Zevk alacağınız bir şey yapın. Çok şey kazanacaksınız; kaybedecekleriniz ise şunlar: sabah baş ağrısı, kahvaltıda halsiz ve yarı uykulu bir hal, kurumuş bir ağız ve midenize tembel bir süs köpeği gibi çöken ağırlık…
Rafine edilmiş beyaz unda her ne kadar kalori varsa da, bu un besin yönünden düşüktür. Beyaz unu elde etmek için buğday elektrikli makinede öğütülür. İşte bu öğütme sırasında unda insan sağlığı için gerekli olan birçok eleman kaybolur. Bu tarz beyaz unu siz Lida içerken alırsanız otomatik diyetinize zarar verirsiniz.
Unun böceklenmemesi ve uzun zaman dayanması için buğdayın tohumu çıkarılır; yani kepeği hayvancılıkta kullanmak üzere alınır. Oysa tohumda değerli yağlar ve insan sağlığı için gerekli B vitaminleri bulunur.
Kepekteki değerli mineraller (demir, fosfor, manganez, sodyum, v.b.) tohumla birleşince bedenin besleyici fonksiyonunu dengeler. Elektrikli makinelerin aşırı kızışması sonucunda undaki değerli maddelerin çoğu yok olur. Sonuç olarak besin yönünden düşük, bol nişastalı, göze güzel görünen, bembeyaz bir ekmek elde edilir. Alkol tüketiminde bu tarz gıdalar kilo vermeyi durdurduğu gibi vermeyi ve engeller. Alkol ilaçların mide asidinde emilmelerini engeller. Lida hapı‘ nın da emilimini büyük ölçüde engellemektedir. Lida ile alkol kullanımı yerine alkolsüz içecekleri tercih edebilirsiniz. Bunu daha önceden söylemiştik.
Bu undan yapılan ekmeklerde kimyasal maya kullanılır. Kimyasal maya çabuk kabarır; doğal mayanın kabarması İçinse daha uzun bir zaman gerekir. Bu zaman tasarrufu fırıncıların işini kolaylaştırır. Sindirim aygıtı için zararlı olan yapay maya midede ekşime yapar.
Besini kolayca alkole dönüştürdüğünden, yenen besinin yararlarını kısıtlar. Beyaz ekmeğin midede ekşimesini ve alkole dönüşmesini önlemenin en iyi çaresi, ekmeği kızartarak yemektir.

0 yorum:

Yorum Gönder